Hugo’s verslag van de busreis naar Amsterdam

Onze busreis naar Amsterdam

Het is dinsdag 31 mei 2022.

Om precies 09.20 uur stappen Baukje en ik de WijKern binnen. Door Alie en Yvonne worden we hartelijk welkom geheten. Ik zwaai naar een paar bekenden en ik zoek een tafeltje. Voor koffie heeft Yvonne al gezorgd. Er wordt rustig gepraat en hier en daar hoor je een lach. De sfeer is gemoedelijk. Men kijkt uit naar de busreis naar Amsterdam.

De bus vertrekt precies op tijd en de chauffeur Alex stelt zich voor. Onderweg naar Amsterdam vertelt hij op een ludieke wijze wat wij zoal op onze route tegenkomen. Hij wijst ons o.a. op ecoducten waar herten, reeën en olifanten passeren.  Maar hij laat  ons ook weten waar wij onze  volgende Bentley of Maserati het beste kunnen bestellen.

12.00 uur maken wij kennis met onze kapitein, Frits. Het inschepen gaat vlotjes en we vertrekken zoals gepland. De boot biedt ons zowel benedendeks als bovendeks voldoende ruimte om te genieten. En bovendien is het prima weer. Een klein uurtje na vertrek krijgen we een broodje kroket, een broodje kaas en een broodje ham. Verdere consumpties voor eigen rekening.

Voor Baukje en mij is het een weerzien met Diemen en Amsterdam. Wij hebben van 1974 tot en met 1979 in Diemen gewoond. Baukje werkte toen in de Dapperbuurt (Amsterdam-Oost) en ik in 1ste instantie aan de Weesperzijde bij de Berlagebrug aan de  Amstel. Onze beide dochters zijn geboren in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Deze boottocht is dus voor ons een mooie gelegenheid om te zien wat er in al die jaren (ruim 40 jaar) is veranderd.  

We zijn het IJ nog niet over of ik heb mijn ogen al uitgekeken. Wat is er in die 40 jaar veel veranderd!  Ik ken het niet meer terug. Overal kantoren, bedrijven, flats en woningen, de een nog groter en hoger dan de ander. En daarnaast een activiteit op het IJ van jewelste. De stad en het water “het leeft van alle kanten.”  We varen naar het centrum en komen bij de Herengracht, waar het hoofdkantoor van Baukje was. Iets verderop komen we op de Amstel, waar ik een foto maak van mijn vroegere werkplek. De boottocht gaat richting Diemen. Veertig jaar geleden reed ik op mijn witte Puch naar mijn werk langs de Weespertrekvaart op een smal grintpaadje. Er stonden her en der een paar gebouwen en dat was het. En nu: een prachtig fietspad, sportvelden en vele kantoren en bedrijven.

Dan Diemen: we varen Diemen binnen onder de ringweg A10, de drukste snelweg van Nederland. De weilanden van weleer zijn verdwenen. Grote bedrijventerreinen zijn daar voor in de plaats gekomen.  Ook qua woningbouw is Diemen voor mij deels onherkenbaar geworden. Waar vroeger geen huizen waren, staan er nu prachtige woningen aan de Weespertrekvaart.

In Diemen liep ik vaak hard of fietste ik op mijn racefiets langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Ik vond het kanaal toen al groot, maar nu op de boot lijkt  het nog veel groter. Ik zoek even op mijn IPhone naar Amsterdam-Rijnkanaal. Het heeft een diepte  van 5 a 6 meter, een lengte van 72km  en een breedte van 120 meter. Ik word er stil van!

Om vier uur zijn we weer bij het beginpunt van onze boottocht, de bus staat al klaar. Frits, de kapitein zwaait ons uit en we gaan richting Duiven. Het weer (er was code geel afgegeven) en de files vallen erg mee.  Alex wordt door Alie en Yvonne bedankt voor de plezierige rit. En Alex bedankt ons voor het fijne gezelschap dat hij vandaag in de bus heeft. Niet eerder had hij zo’n gezelschap in de bus gehad.

De dag is nog niet voorbij. Bij de Wijken staat ons nog een heerlijk buffet te wachten.

Een hartelijk welkom, een prachtige busreis, een boottocht over het IJ, de Amstel en het Amsterdam-Rijnkanaal en als afsluiting een heerlijk buffet. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

Dank aan Alie, Yvonne, Herman en zijn vrijwilligers voor deze onvergetelijke dag!

Hugo Boschker (medebestuurslid)

Lees hier meer over de busreis naar Amsterdam

Voor vertrek
Met zijn allen op de boot

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *