• 0316 750 257
  • info@dewijkern.nl

Nieuws

Open Huis en Week van de Ontmoeting in de WijKern

Deze dag is helaas geannuleerd vanwege de aangescherpte coronamaatregelen! De activiteiten door de week gaan wel door.

Van 2 t/m 9 oktober wordt in Duiven de Week van de Ontmoeting georganiseerd. Als centrum voor Ontmoeting en Activiteiten doet de WijKern natuurlijk mee!

 Open Huis

Wij trappen de week af met een ‘Open Huis’ op zondag 4 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om kennis te komen maken met onze activiteiten en onze organisatie. Aan de hand van fotocollages, folders, presentaties en demonstraties stellen wij ons graag voor! Aanmelden is noodzakelijk in verband met Covid19. Uiteraard gelden ook bij ons de Corona maatregelen en zorgen wij voor een hygiënische omgeving. Bij (lichte) klachten bent u helaas niet welkom.

In de week daarna (maandag 5 tot en met vrijdag 9 oktober) zijn veel van onze activiteiten te bezoeken en/of te volgen. Zo kunt u kennis komen maken met o.a. schilderen, tekenen, sjoelen, kaarten, koersballen, stoelyoga, quilten en handwerken.

Klik hier voor het Programma en Aanmelden Week van de Ontmoeting in de WijKern

Voor meer informatie over de Week van de Ontmoeting in De WijKern kunt u contact opnemen met Marika Biacsics: 06 82175229

WeHelpen om elkaar te ondersteunen, juist nu!

In deze tijd van de Corona crisis zien we dat steeds meer mensen elkaar graag met kleine dingen uit de brand helpen. Van de hond uitlaten, een praatje en een boodschapje doen tot even op de kinderen passen, medicijnen ophalen of een maaltijd voor een ander koken. Soms voor de buren of wijkgenoten maar ook voor mensen uit bredere omstreken. Elkaar echter vinden in de ondersteuning kan een uitdaging zijn door de versnippering. Momenteel wordt ondersteuning via Facebook groepen, Whatsapp groepen en diverse platforms uitgewisseld. Daarom slaan de vrijwilligerscentrales van Mikado en Caleidoz de handen ineen en trekken samen op met WeHelpen: een digitale platform voor vraag & aanbod. Liemers breed gedekt.

Hoe werkt het?

Ga naar www.wehelpen.nl. Bovenin kunt u klikken op hulp aangeboden of gevraagd. Bij ‘aangeboden’ kunt u de profielen zijn van mensen die hulp aanbieden. Zoek eerst op plaatsnaam of postcode, zodat u mensen ziet in de directe omgeving.
Bij ‘gevraagd’ kunt u zien of er mensen zijn die hulp nodig hebben.

Door in te loggen en een account aan te maken, kunt u zelf reageren op de gewenste hulp of hulpvraag.

WeHelpen app

Een nog makkelijkere manier om in contact te komen met elkaar is de WeHelpen app (Whapp). Zoek in de appstores op ‘We Helpen app’. Net als bij bijvoorbeeld een datingsite zoekt de app naar de dichtstbijzijnde mensen.

Matchen met hobby’s

WeHelpen is er niet alleen voor hulpvragen en aanbod. Het is ook een goed platform om mensen te zoeken met gedeelde hobby’s: gamen & spelletjes, fotograferen, houtbewerking, knutselen en meer.

Hulp nodig?

Bent u niet digitaal vaardig en wilt u hulp bij het bovenstaande? Geen probleem. Neem dan contact op met Bart Hoesté via 06-107 22 666 (of b.hoeste@mikado-welzijn.nl).

In deze tijden van crisis 7 dagen per week bereikbaar in de ochtend en middag.

Meld je aan voor de WijKern Wandel WhApp en wandel mee

De WijKern Wandel WhApp is een WhatsApp groep voor wandel liefhebbers. Op dit moment zijn er 25 deelnemers in de groep. Meedoen is vrijblijvend en kan ieder gewenst moment beëindigd worden. In de groep worden wandelingen gedeeld en aangekondigd. Het betreft allerlei wandelingen van struinen in de natuur tot snelwandelen, klompenpaden, een wandel 4-daagse of bijvoorbeeld een rolstoelwandeling. Wie zin heeft om mee te doen met een wandeling meldt zich aan in de groep. Zo ontstaan er iedere keer leuke samenstellingen. Het idee is dat gezamenlijk wandelen vaak leuker is dan alleen en dat het jou net even over de streep trekt om toch je jas en je schoenen aan te doen en te gaan! Aanmelden kan bij Hugo Boschker: 06 22547707

Verslag openbare informatieavond ontwikkelingen Eilandplein

Dinsdag 28 januari was de gemeenteraad van Duiven te gast op het Eilandplein om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen in het gebouw van voormalig Cultureel Centrum ’t Eiland. Het is de bedoeling dat het gebouw op nummer 302 wordt verbouwd tot moderne ontmoetingsruimte. Ontmoetingscentra De WijKern en het Praathuis gaan in dit plan samen op en worden de huurder van de nieuwe ontmoetingsplek voor de wijk.

Voor een volle zaal opende wethouder Goossen de avond. Naast raadsleden waren er ook veel betrokken mede en omwonenden. De wethouder benadrukte dat het vooral een multifunctioneel gebouw moest zijn mèt de buurt en vóór de buurt.

Marika Biacsics (WijKern) en Ton de Kuijper (Praathuis) leidde in hun presentatie eerst in op de geschiedenis van beide organisaties. Marika gaf daarnaast aan de nieuwe Wijkern wil groeien naar een netwerkorganisatie en ze spreekt de wens uit dat wellicht in de toekomst een breder aanbod aan activiteiten kan worden aangeboden en meer doelgroepen kunnen worden aangesproken.

Adviesorganisatie Spectrum presenteerde een aantal schetsen van de mogelijke indeling van het (nieuwe) gebouw en operationele dat het nieuwe gebouw een goed voorbeeld is van co-creatie wat tot stand komt met hulp van de gemeente, bewonerscollectieven en fondsen van stichtingen en bedrijven.

Als laatste kwam Lex de Hilster (gemeente Duiven) aan het woord. Zakelijk gezien wenst hij dat de investering op termijn voordeel oplevert door de huuropbrengsten. Bovendien plaatst hij de ontwikkelingen ook in een grotere maatschappelijke context door te wijzen op de toenemende eenzaamheid en de behoefte aan laagdrempelige ontmoeting. Hij hoopt dat wijkgenoten het gevoel krijgen welkom te zijn in de nieuwe ontmoetingsplek.

Wat gaat er nu gebeuren? Eerst moet de gemeenteraad (medio april / mei) door een besluit instemmen met de voorgestelde plannen en de vraag voor krediet. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt. De aanwezige inwoners gaven vanuit hun ervaring enorme aandachtspunten mee waar vooral mogelijke geluidsoverlast vaak naar voren kwam. Bovendien werden ook een ruimte voor kinderwagens en rollators en een goede ruime plek om te kunnen koken genoemd als ideeën. De avond werd hierna afgesloten met een drankje, informeel contact en de mogelijkheid om een ​​rondleiding te nemen door het gebouw van nummer 302.

Namens de gemeenteraad en de betrokkenen hartelijk dank voor uw komst!

Stichting Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort: SAMEN MOBIEL

Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort is een initiatief van Duivenaar Gerard Rutgers.

Gerard is al enkele jaren één dag per week vrijwilliger op de duofiets bij de Liemerije in Duiven.

Na zijn interview in Duiven Post afgelopen voorjaar, enerzijds om aandacht te vragen voor zijn wens om een stichting Duo-Fietsmaatjes op te richten en anderzijds om vrijwilligers te werven om het ook daadwerkelijk te realiseren, hebben zich enkele vrijwilligers gemeld.

Inmiddels bestaat het bestuur uit  drie enthousiaste Duivenaren, voorzitter Gerard Rutgers, secretaris Manon Broers en penningmeester Aart van Veldhuizen.

Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort heeft als belangrijkste doelstelling om inwoners van Duiven en Westervoort die nog graag willen fietsen (deelnemers), maar dat niet meer zelfstandig kunnen, durven of eenzaam zijn, de mogelijkheid te bieden om samen met een vrijwilliger (fietsmaatje) fietstochten te maken met een duo-fiets met elektrische trapondersteuning.

Daarnaast zoekt de stichting ook vrijwilligers van 18 jaar en ouder om samen met een deelnemer op de duo-fiets door onze gemeenten te fietsen. Uiteraard kunnen ook paren, waarvan één partner minder mobiel is, gebruik maken van de duo-fiets!

Het streven is om komend voorjaar een duo-fiets met elektrische trapondersteuning ter beschikking te hebben. Hiervoor zoekt de stichting contact -en werkt  waar mogelijk samen- met (welzijns)organisaties en bedrijven om te kijken hoe de benodigde financiële middelen bijeen te brengen zijn (lokaal, regionaal, landelijke fondsenwerving, donaties, sponsoring, dienstverlening e.d.).

Op vrijdag 29 november jl. werd op het kantoor van Notariaat Duiven Westervoort de stichtingsakte ondertekend, waarmee Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort nu een stichting is.

Stichting Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort wil graag een positieve bijdrage leveren aan het welzijn en de gezondheid van deelnemers én vrijwilligers. Haar ambitie is om komend voorjaar, met behulp van een duo-fiets met elektrische trapondersteuning, deelnemers en fietsmaatjes bij elkaar te brengen om samen te fietsen. Kortom: “SAMEN MOBIEL”.

 

Kerstdiner op Eerste Kerstdag in De Stek

Op Eerste Kerstdag organiseert de KerkvoorNu een kerstontmoeting.

Programma:

Om 15:00 uur ontmoeten elkaar met koffie, thee en iets lekkers. Daarna kijken we een kerstfilm en aansluitend is er een 3 gangen kerstdiner.

De kosten zijn € 7,50 en voor drankjes € 1,00

Aanmelden kan voor 20 december via: aanschuifdiner@kerkvoornu.nl

Flyer Kerstdiner

Klaverjas Kampioenen!

Vrijdag de 13e december was voor Sophie Kleipoel, Rinus van Kleef en Martin de Vries geen ongeluksdag! Zij werden respectievelijk Eerste, Tweede en Derde in de Klaverjascompetitie.

Er was een prijs voor ieder deelnemer in de vorm van een waardebon naar keuze van diverse Duivense ondernemers; Jumbo, Etos, Een mooie dag en Mitra. Met nog een fles wijn of een doos chocolaatjes kon het feest niet op!

De jaarlijkse competitie werd afgesloten met een gezellig etentje.

De organisatoren bedanken de diverse sponsors en de barmedewerkers van De WijKern!

Kom schaatsen bij de GABA IJsbaan in Duiven, want #hetisijstijd

Het is IJSTIJD! Tijd om te gaan schaatsen met het hele gezin. Kinderen kunnen hun klasgenootjes, vriendjes of vriendinnetjes meebrengen. Want schaatsen is leuk, leerzaam en gezond! Dus kom naar de ijsbaan in Duiven, want vanaf 6 december om 19:00 uur zijn we weer open. Goed nieuws: kinderen tot en met 12 jaar kunnen dankzij IJSTIJD! na het schoolschaatsen (met korting) nog een keer schaatsen bij een vereniging of ijsbaan als ze een unieke code verzilveren op ijstijd.schaatsen.nl.

 Gelukkig telt Nederland steeds meer (tijdelijke) kunstijsbanen. Het jeugdprogramma IJSTIJD!, opgezet door de KNSB samen met vele partners, is bedoeld om kinderen vaker te laten schaatsen. De belangrijkste pijler van IJSTIJD! is het schoolschaatsen: ook dit jaar zullen 250.000 kinderen gaan schaatsen.

Via lespakketten en schoolschaatslessen krijgen basisschoolkinderen vaak een eerste echte kennismaking met de puur Hollandse schaatssport. Ook dit seizoen ontvangen zij na hun schaatsles op de GABA IJsbaan in Duiven een brief met daarin een unieke code die hen de gelegenheid biedt om nog eens gratis of voordelig te gaan schaatsen. Verzilveren kan via ijstijd.schaatsen.nl. Zo kunnen de kinderen laagdrempelig extra schaatsplezier beleven. Hopelijk brengt dit weer nieuwe talenten voort, die later in de voetsporen van Kjeld Nuis, Ireen Wüst of Suzanne Schulting kunnen treden.

Meer bewegen

IJSTIJD! speelt in op het maatschappelijke streven om de jeugd meer te laten bewegen. Sport is goed voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van een kind. Schaatsen staat voor plezier op het ijs, coördinatie, kracht en snelheid. Schaatsen zit in het DNA van de Nederlander. Als het één nacht vriest, dromen velen van toeren op natuurijs en de Elfstedentocht.

In Nederland leren kinderen fietsen en zwemmen en daar hoort natuurlijk ook schaatsen bij.

Sinds strenge winters minder vaak voorkomen, is het echter niet meer vanzelfsprekend dat de jeugd leert schaatsen op natuurijs. De KNSB en haar samenwerkingspartners willen alle kinderen daarom met deze oer-Hollandse sport laten kennismaken op kunstijs. Ons land telt 23 grote kunstijsbanen, die vanaf oktober tot april open zijn, en vele tientallen kleinere ijsbanen, die veelal vanaf Sinterklaas tot het einde van de kerstvakantie in de stads- en dorpscentra liggen.

Samenwerking

De KNSB werkt voor IJSTIJD! samen met vele partijen. De (tijdelijke) kunstijsbanen, schaatsscholen, schaatsverenigingen en basisscholen spelen een belangrijke rol. Hoofdsponsor KPN is vanaf het eerste begin nauw betrokken geweest bij IJSTIJD! en is ook in deze editie één van de belangrijkste dragers van deze campagne. De Vereniging Kunstijsbanen Nederland nam vorig jaar mede het initiatief om IJSTIJD! uit te breiden met de vaste kunstijsbanen. Rabobank ondersteunt wederom IJSTIJD! om de lokale verbinding met de schaatsverenigingen te versterken. Daarnaast hebben Daikin, Tonzon, Trachitol en nieuwkomer Reggeborgh en de mediapartner De Telegraaf het jeugdschaatsplan ook omarmd.

De GABA IJsbaan in Duiven is tussen  6 december en 5 januari elke dag vanaf 09:00 uur geopend. Informatie over openingstijden en entreeprijzen kun je vinden op www.ijsbaanduiven.nl

Kom ook kleuren voor volwassenen

Iedere dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er ‘Kleuren voor volwassenen’ in De WijKern. De groep groeit gestaag! Kosten bedragen € 1,50. Materialen zijn aanwezig maar zelf meebrengen mag ook.

Documentaire Eropaf, omgaan met eenzaamheid onder ouderen

De week van de eenzaamheid was dit jaar van 1 tot 8 oktober. Bert Verkooijen en Hanny van de Kruijs van Verkooijen Videoproducties hebben in eigen beheer en op eigen kosten een documentaire van 60 minuten gemaakt: Eropaf, omgaan met eenzaamheid onder ouderen.

De film is opgenomen in de multiculturele Afrikaanderwijk in Rotterdam waar onder grote belangstelling ook de première in het wijkgebouw ’t Klooster plaatsgevonden heeft.

De documentaire geeft antwoord op wat eenzaamheid is, welke vormen je kunt onderscheiden, wat signalen zijn, wat er aan te doen is en wat ook niet. Naast ouderen komt Anja Machielse, hoogleraar en onderzoeker aan de universiteit  op het terrein van een eenzaamheid in  Rotterdammer aan het woord. Verder vertellen beleidsmakers van de gemeente (75+ gesprekken) huisarts, wijkverpleegundige, maatschappelijk werkers, politie, vrijwilligers over hoe zij met eenzaamheid onder ouderen in aanraking komen en wat zij er aan proberen  te doen.

Activiteiten in de wijk worden eveneens in beeld gebracht ( danspaleis, aanschuiftafels etc.)

Het thema eenzaamheid is zo uitgewerkt dat het ook interessant is voor andere leeftijdscategorieën. De documentaire is vrij te gebruiken: