Eenzaam? Wij missen u!

Wij zijn u niet vergeten. Wij missen u!

Eenzaamheid is universeel. Het komt onder alle rangen en standen voor. Bij mannen en bij vrouwen. Bij jong en oud. Zelfs bij dieren. Ik heb ooit een pony gehad. De treurige blik en de houding van het dier, terwijl ze alleen in een weitje stond, zeiden genoeg. Ik besloot haar terug te brengen naar de paardenfarm, met lood in mijn schoenen. Maar toen ik zag hoe blij zij was toen ze werd herenigd met haar soortgenoten en hoe dartel ze met z’n allen weg galoppeerden, waren al mijn twijfels voorbij. Een kuddedier kan/mag/wil/moet niet alleen zijn.

Er zijn mensen die klaarblijkelijk een geslaagd sociaal leven leiden, terwijl zij zich toch eenzaam voelen. En er zijn mensen die weinig tot geen sociale contacten hebben zonder zich eenzaam te voelen. Er zijn mensen die eenzaamheid verschrikkelijk vinden en er zijn mensen voor wie eenzaamheid een vriend is geworden. Zij omarmen als het ware hun eenzaamheid. Iedereen is, denk ik, weleens eenzaam. Soms zelfs functioneel, om het leven te overdenken. Maar wat nou als eenzaamheid structureel wordt en ongewenst is?

Deze inleiding om aan te geven hoe complex eenzaamheid is. Hoe subjectief onderzoeken naar eenzaamheid zijn. En hoe ingewikkeld het is om iets tegen ongewenste eenzaamheid te doen. Nog maar te zwijgen over de gevoeligheid en het taboe die op het onderwerp eenzaamheid rusten.    

Wij, van de WijKern, een sociaal centrum voor ontmoeting en activiteiten, hebben niet de illusie eenzaamheid op te kunnen lossen. Wel willen wij graag een steentje bijdragen. Door zichtbaar, toegankelijk, laagdrempelig en gastvrij te zijn. En open te staan voor iedereen. Een plek te bieden aan vrijwilligers die door het vrijwilligerswerk weer meetellen en sociale contacten opdoen. Maar ook door grotere en kleinere ontmoetingen en activiteiten te organiseren en faciliteren voor jong en oud. Sportief, recreatief, educatief, cultureel. Een wandelgroep, een busreis, een lezing, handwerken, schilderen, biljarten, koersballen en nog veel meer.

Dit alles ligt al een hele tijd stil vanwege de coronamaatregelen in ons land. Dat is moeilijk en voor veel mensen nog eenzamer dan anders. Zeker nu we opnieuw in een zware lock-down verkeren en dat met de feestdagen voor de deur. Maar wij zijn u niet vergeten. Wij missen u!

Bent u of kent u iemand met ongewenste eenzaamheid? Bel of mail mij gerust voor een praatje. Of als u wilt, kom ik bij u op bezoek!

Marika Biacsics
Voorzitter bestuur de WijKern

Folder over het herkennen van eenzaamheid

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *